Fieseler Storch Fi 156

Denne originale tyske Luftwaffe maskinen med betegnelsen Fieseler Storch Fi 156 kom til Sola i august 2016, og er nå i lokalt eie. Flyet har norgespremiære under Sola Airshow 2017. Det foreløpig siste flyshowet den deltok på var veteranshowet Flying Legends på Duxford i England i juli 2016. Storch har en luftkjølt Argus AS10c V8 motor på 240 hestekrefter. Det er designet etter kriterier fra tyske RLM (Reichsluftfahrtministerium) før 2. verdenskrig med hovedfokus på liaison og evakuering av sårede. Flyet har fantastisk STOL (short takeoff and landing) egenskaper, og ved behov kan vingene foldes bakover for å at det skal ta mindre plass. Etter 2. verdenskrig stod det endel Storch igjen i Norge etter tyskerne. Enkelte av dem ble tatt over av Luftforsvaret. De siste ble tatt ut av tjeneste i 1954. En rekke land har hatt typen i sitt Luftforsvar, og omkring 2900 Storch i forskjellige varienter ble produsert. Gled dere til en oppvisning hvor flyet er innen synsvidde fra takeoff til landing!

The Fieseler Storch Fi 156 is a German design predating world war 2. The aircraft was used in a number of roles during the war with main foucus on liaison and medevac. It is is well known for it’s superb short takeoff and landing (STOL) capabilities. The Storch is currently based at Sola Airport and will have it’s Norwegian Air Show debut at Sola Airshow 2017.

Fiesler Storch Fi 165a-1. Foto: Eirik Østensjø

Fiesler Storch Fi 156. Foto: Eirik Østensjø