US Navy Boeing Stearman N2S-4

Denne lekre maskinen trenger ikke å reise langt. Den befinner seg på Sola, og eies av noen lokale entusiaster. Det er en Boeing Stearman N2S-4 bygget for U.S. Navy som treningsfly. Det ble laget mange varianter av Stearman, og totalt ble 10626 Stearman produsert i løpet 1930 og 1940 årene. Standard motor til alle N2S varianter var en Wright J-5 Whirlwind som yter 220 hestekrefter. U.S. Army var den største brukeren av Stearman. Da med navn PT-13, PT-17 og P-18. De ulike modellene hadde forskjellige motorer. I dag kan man se flytypen på flyshow i hele verden. Blandt annet bruker Breitling Wingwalkers i England ombyggede Stearman. De fleste flygere som som endte opp i f.eks. P-51 Mustang, P38 Lightning og B-17 Flying Fortress startet sin trening i Stearman. Dette var med andre ord en meget viktig flytype under 2. verdenskrig. Vi er heldige å få se flytypen som var starten til titusener av piloters karrierer på Sola Airshow 2017!

This gem does not have to travel far to fly at Sola Airshow. It is owned by local enthusiast and is hangared at Sola. This Boeing Stearman N2S-4 was built for the US Navy in 1942 as a trainer. A total of 10626 aircraft was built during the 1930s and 40s. All N2S variants were powered by the 220 HP Wright J-5 Whirlwind radial engine.

Boeing Stearman N2S-4. Foto: Eirik Østensjø

Boeing Stearman N2S-4. Foto: Eirik Østensjø