Swedish Air Force Historic Flight – SWAFHF

Vi får se klassiske jagerfly fra Sverige. SWAFHF kommer med Saab 37 Viggen og ett fly til (gjett gjerne på hvilken i kommentarfeltet under!).

Designarbeidet med Saab 37 startet på 1960-tallet, og det første serieproduserte flyet ble levert til den svenske Luftforsvaret i 1971. Typen var i produksjon fram til 1990. Da var i alt 329 fly i ulike varienater levert. Alle til Sverige.

Foto: Eirik Østensjø – Saab AJ37 Viggen

Varianten vi får se under Sola Airshow 11. og 12. juni er AJ37 som står for attack (angrep). Viggen er laget for å kunne ta av og lande på svært korte rullebaner. 500 meter skal holde. Årsaken til dette var at Sverige bygget deler av sine motorveier som feltrullebaner for det svenske Luftforsvaret. Da var det viktig å klare seg med kort rullebane, og fly som hadde minst mulig behov for støtte på bakken. Derfor er Viggen også et av få jagerfly som kan rygge for egen maskin på bakken. Dette gjøres ved å reversere luftstrømmen fra å gå bakover til å bli sendt fram langs kroppen. Motoren Volvo RM8 er bygget av Volvo Flygmotor, og er en videreutvikling av Pratt & Witney JT8D.

Vær forberedt på mye kraft og høy lyd!

Billetter fås kjøpt på:

https://solaairshow.linticket.no/