Tiger Moth

Flytypen ble brukt som militært skolefly i britiske Royal Air Force og i en rekke andre land deriblant Norge fra 1930-tallet og fram til et stykke ut på 1950-tallet.

Foto: Eirik Østensjø – Tiger Moth

Flyet vi får se i luften 11. og 12. juni under Sola Airshow gangen opereres av Nedre Romerike Flyklubb, Veteranflygruppen. I tilleg vil det stå ustilt sammen med et tilsvarende fly som er under restaurering til flydyktig stand hos Flyfag ved Sola Videregående Skole.

Foto: Eirik Østensjø – Tiger Moth

Tiger Moth og andre luftdyktige fly på Kjeller ble reddet unna 8. april 1940 før tyskerne kunne fått tak i dem. De landet i Gansvika, på et islagt Øyeren, taxet inn til stranden, kamuflert, sto der over natten. Neste dag ble de fløyet nord- og østover. Noen dager senere ble de fleste fløyet over grensen til Sverige. Ble overtatt av det svenske forsvaret (de opererte allerede flytypen) og benyttet gjennom krigen, av dem. De resterende ble solgt ut sivilt efter krigen. Én av dem ble efter mange års bruk demontért og satt på en låve. Så begynte ryktene å gå om “Den hellige gral” i norsk flyhistorie.

Etter mange brev, telefonsamtaler, kjøreturer og kaffekopper, fikk endelig Kjeller Flyhistoriske Forening (KFF) kjøpe restene. Gubben visste hva han hadde. Prisen var nær prisen for en luftdyktig Tiger Moth. Dette flyet ble restaurert, og flyr idag igjen, ved spesielle anledninger.

Det er fortsatt mange Tiger Moth i drift, og i Norge finner man den største samlingen med flydyktige Tiger Moth på Kjeller flyplass ved Lillestrøm.

Billetter fås kjøpt på:

https://solaairshow.linticket.no/

Advertisement